Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Zwitsers mes is namaak
bron: de Volkskrant
Iedereen, nou ja, elke man, kent het Zwitserse zakmes. Bijna iedereen begeert het. Menig mens heeft er een en maar heel weinig mensen gebruiken het.... Als het waar is.Het verhaaltje staat, met nog een paar sterke van hetzelfde, achter in Authentieke Zwitserse messen, een boek over een van de twee grote Zwitserse zakmesmerken (Ars Scribendi; fl 34,75). Het ene mes is van Wenger, het andere heeft e …
lees
verder
›
Tycho Brahe's wereldbeeld
bron: de Volkskrant
Met een enorme toewijding heeft Tycho Brahe gemeten en geregistreerd, van weerberichten tot bewegingen in de ruimte. Daartoe was een steeds verfijnder instrumentarium nodig, dat onder zijn leiding werd geconstrueerd en vervolmaakt.... IN HET midden van de Sont, de zeestraat die het Skagerrak en daarachter de Noordzee verbindt met de Oostzee, ligt het eiland Ven. Wie de denkbeeldige korte lijn van …
lees
verder
›
Muziekinstrumenten: De middeleeuwen
bron: Infonu
Al sinds mensenheugenis wordt muziek gemaakt. Men begeleidde de zang met allerhande muziekinstrumenten. In de middeleeuwen kende men een groot aantal verschillende muziekinstrumenten in allerlei variëteiten. Hoewel er weinig exemplaren zijn overgeble…
lees
verder
›
Euforie
bron: NRC
Dat is het probleem met euforie – lang duurt die nooit. Nog maar een week geleden jubelden serieuze kranten over de miraculeuze wederopstanding van Rutte II.
lees
verder
›
Van Lunteren: Galilei grootste fysicus
bron: de Volkskrant
Galileo Galilei (1564-1642) is waarschijnlijk de enige klassieke fysicus van wie een vingerkootje wordt bewaard, in het museum in Florence. Achterovergedrukt bij zijn herbegrafenis (met video). Een terechte heiligenstatus, zegt natuurkundige en hoogleraar wetenschapsgeschiedenis Frans van Lunteren van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Sterrenwacht in Leiden. ‘Galilei is de bedenker van …
lees
verder
›
De wonderman, wat een held
bron: de Volkskrant
Oscar Pistorius, de snelste man op aarde zonder onderbenen, is een held. De toeschouwers in Emmeloord zijn net als de rest van de wereld als een blok gevallen voor ‘een atleet met twee nepbenen’, zoals de Nederlandse paralympische atlete Annette Roozen de Zuid-Afrikaan betitelt.... Zij heeft recht van spreken. Zij loopt zelf met één kunstbeen, de Flex Run. Net als Pistorius, de Blade Runner met ha …
lees
verder
›
PARATROEPERS
bron: de Volkskrant
VIJFTIG hoogleraren publiceerden onlangs een manifest waarin staat dat de universiteit een bureaucratische machine is, die slechts op maat gesneden en geknipte afgestudeerden aflevert.... Het is ondertekend door vijftig professoren, maar een bijvakstudent zou er zeker geen voldoende mee gescoord hebben. Een voorbeeld van feiten die niet kloppen: 'de universiteit gaat gebukt gaat onder een verstikk …
lees
verder
›
Wonderen
bron: NRC
Onze zoon van acht is flink aan het groeien. Ik mail onze vaste verzekeringsagent de offerte van de orthopedisch instrumentmaker door, met de vraag of de verzekering akkoord gaat.
lees
verder
›
Congenitale scoliose: de ervaring van Sofie en haar ouders
bron: Infonu
Sofie werd geboren met scoliose. Dat is een afwijking van de ruggenwervels die niet meer weggaat en waarbij er een of meer bochten naar opzij voorkomen in de wervelkolom. Bij de meeste mensen met scoliose ontstaat dit vanaf hun tiende jaar en wordt h…
lees
verder
›
Veilig over straat, nooit meer gelukkig
bron: de Volkskrant
Zes jaar geleden ontmoette fotograaf Daniel Koning de Bosniër Ismet Sahinovic en zijn familie in het belegerde Sarajevo. Deze maand zocht hij ze opnieuw op.... In december 2001 kun je gewoon een vliegticket kopen naar Sarajevo. De luchthaven is klein en splinternieuw. Als een vliegtuig is geland, beweegt een moderne slurf zich naar de vliegtuigdeur. Een taxichauffeur wil me wel naar het voorstadje …
lees
verder
›
Ik heb altijd gehongerd naar taal language langue lugha sprache lingua
bron: NRC
Een geoloog schreef een boek over de aangeboren veeltaligheid die hij deelt met zijn grootvader. „Wat ik heb geleerd, is dat talen ontzettend kort leven, misschien maar duizend…
lees
verder
›