Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Rosenboom is aanwezig bij verfilming van zijn boek in Boedapest
bron: de Volkskrant
Schrijver Thomas Rosenboom toog naar Boedapest om getuige te zijn van de verfilming van zijn boek Publieke Werken. 'Er zitten meer afwijkingen in dan ik had verwacht.' De schrijver overwint zijn demonen en klimt omhoog. Houten trappen leiden naar het dak van het atelier en het woonhuis van zijn geesteskind, vioolbouwer Walter Vedder. Maar eenmaal boven, op een hoogte van ruim negen meter, slaagt T …
lees
verder
›
De zwarte lijst, Tales from the Royal Wardrobe, Titaantjes
bron: de Volkskrant
De 7 interessantste programma's dit weekend, van de kleren van een koningin op BBC 4 tot een zoektocht naar de 'Armeense kwestie' op NPO 2. 1. De zwarte lijstZaterdag, NPO 3, 22.40 uur Sylvana Simons presenteert weer de Zwarte Lijst van - nog wel - NPO Radio 6. Met naast de lijst met de pilaren van de zwarte muziek, Marvin Gaye, Otis Redding, Aretha Franklin, Gregory Porter, ook bijvoorbeeld Hans …
lees
verder
›
Frans Zwartjes: filmmaker die liever niets wilde weten
bron: NRC
Frans Zwartjes was de nestor van de Nederlandse experimentele cinema. Susan Sontag noemde hem „de belangrijkste experimentele filmer van zijn tijd”.
lees
verder
›
Hoogleraar Van der Grinten was grondlegger van industrieel ontwerp in Delft
bron: de Volkskrant
Hoogleraar Joost van der Grinten vond dat Nederland achterliep in industriële ontwerpen. Daar deed hij wat aan, waarna hij violen ging bouwen. Hij ontwierp kerken en bouwde violen, maar Joost van der Grinten zal vooral worden herinnerd als grondlegger van de faculteit industrieel ontwerpen van de Technische Universiteit Delft. Daar studeerden in de loop der tijd zesduizend ingenieurs industrieel o …
lees
verder
›
Dieven namen de geliefde Stradivarius van violist Min Kym mee
bron: de Volkskrant
Hij was voor haar de ware, tot die zwarte dag. Dieven namen de Stradivarius van violist Min Kym mee. Die gebeurtenis veranderde haar leven. Ze schreef er een boek over: leven na die grote liefde. 'Het ging goed, hè', zegt ze na afloop van het interview. 'Ik ben niet in tranen uitgebarsten.' Min Kym glimlacht opgelucht. Zeven jaar geleden kwam er een even abrupt als dramatisch einde aan de liefdesr …
lees
verder
›
André Rieu, koning van de wals
bron: Infonu
Hij gaat maar door, anno 2012 63 jaar oud. Al jaren probeert André Rieu de klassieke muziek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Vele albums heeft hij met zijn Johann Straus Orkest opgenomen. In december 2007 is een wereld tournee van start…
lees
verder
›
In het midden
bron: NRC
Horizontaal: 1. Communicatiemiddel 6. Speelt Bond 10. Past voor boom of hutten 11. Is Pieter van Amalia 13. In orde 14. Die moeders liepen over het Plaza de Mayo 16.
lees
verder
›
Kleuters leren musiceren met de Suzukimethode
bron: Infonu
'Kijk mama en papa, ik speel viool!' Heerlijk toch als je je kleuter ziet glimmen van trots met zijn viooltje in de hand! De Japanse violist Shinichi Suzuki ontwikkelde een onderwijsmethode waarmee zeer jonge kinderen op een aangepaste, leuke manier…
lees
verder
›
Cello met een mysterieus verleden: ‘Het was of het instrument de muziek al kende’
bron: NRC
Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft de Farotti van cellist Anner Bijlsma aangekocht. Om het instrument hangen enkele mysteries.
lees
verder
›
Vioolontwerp evolueerde via vier families
bron: de Volkskrant
De vorm van de viool heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld onder invloed van vier families. Imitatie en het doorgeven van ontwerpen speelden een belangrijke rol bij de evolutie van dit instrument. Dat stelt de Amerikaanse geneticus Dan Chitwood, verbonden aan het Donald Danforth Plant Science Center in St. Louis. De eerste violen werden in de 16de eeuw gebouwd en sindsdien hebben vioolbouwer …
lees
verder
›
Liever het ruime sop dan het riante salaris
bron: NRC
Op zeilboot de Fantastiko onderzoeken jongeren de zee. Veel van hen kozen dit werk na een onbevredigende carrière elders.
lees
verder
›
Sans Frou Frou kan het ook echt af zonder poespas
bron: NRC
Wim de Jong recenseert elke twee weken een restaurant in Rotterdam.
lees
verder
›