Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Frisdrankfabriek Noca-Nola wist Coca-Cola lang weg te houden uit Zuid-Limburg
bron: NRC
Bijna een eeuw had Voerendaal een frisdrankfabriek. Met Noca-Nola was oprichter Moulen in Nederland Coca-Cola voor. Zijn achterkleindochter wil oude tijden laten herleven.
lees
verder
›
Hommage aan Dick Bruna: vijf visies op Nijntje
bron: de Volkskrant
De vrijdag overleden Tekenaar/schrijver Dick Bruna (1927) kreeg in september vorig jaar de Max Velthuijsprijs voor zijn oeuvre. De redactie Boeken vroeg toen vijf illustratoren hun visie te geven op zijn beroemdste creatie, Nijntje. Het standaardverhaal over de wereldberoemde tekenaar van Nijntje is dat hij geen rol wilde in het familiebedrijf, omdat het zakelijke hem niet interesseerde. Nonsens, …
lees
verder
›
Kippy de anti-kunstenaar
bron: NRC
De vroeg gestorven schilder Martin Kippenberger stelde zich op als de hofnar van de kunst. In Berlijn wordt hij nu geëerd met een groots retrospectief.
lees
verder
›
Oh Amsterdam, wat was je mooi
bron: de Volkskrant
Veel is verdwenen in Amsterdam, van de oude Jordanees tot de Nieuwmarktbuurt. Drie fotoboeken laten het zien... Het is begin jaren zestig. Fotograaf Dolf Toussaint (inmiddels 85) brengt de bekendste wijk van Amsterdam, de Jordaan, in beeld. Beter gezegd, hij portretteert de Jordanesen, de bewoners van die arme wijk aan de rand van de grachtengordel.Het is de tijd van de kleine zelfstandige, van …
lees
verder
›
'Ik heb in de tuin staan kotsen. Het hele beeld dat ik had van de geëngageerde kunstenaar was verpulverd'
bron: de Volkskrant
Wim Hazeu dacht dat zijn biografie van de dichter Lucebert af was. Tot hij diens brieven met 'Heil Hitler' ontdekte. De bibliotheek waarin Wim Hazeu (77) zijn biografieën schrijft, in de tuin achter zijn huis in Baarn, was ooit een fabrieksgebouw voor juwelenkistjes. 'Hier zaten ze', zegt hij, als hij de deur opendoet, 'de meisjes die kistjes met fluweel bekleedden.' Hazeu moet zich verwant voelen …
lees
verder
›
Reclame avant la lettre
bron: de Volkskrant
Wie: Jos Peeters.. Wie, komende uit de richting Amsterdam, met de trein station Utrecht CS binnenrijdt, ziet aan de rechterkant een gevel met daarop in koeienletters de tekst: ‘Hoe verder hij ging, des te langer was zijn terugweg’, een citaat uit het werk van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone (uit: Het feestelijke leven in de bundel De schuiftrompet). 1. Er zijn meer van dit soort muurteksten. I …
lees
verder
›
Sappige verftaartjes met wolkige slagroom
bron: NRC
Voor de Amerikaanse kunstenaar Wayne Thiebaud zijn taarten een aanleiding om te experimenteren met kleur en vorm. Als hij schildert, is hij in feite cake aan het glazuren.
lees
verder
›
Lucebert was even diep onder de indruk van Hitler
bron: NRC
De dichter en schilder was in zijn jonge jaren een gelovige nationaal-socialist en antisemiet. Dat blijkt uit zijn biografie, geschreven door Wim Hazeu.
lees
verder
›
De wereld is dol op ‘Nederlandse’ letters
bron: NRC
‘Nederlandse’ letters zijn populair. De nieuwe letter van de NBA, de X van The X-Files : overal kom je Hollandse ontwerpen tegen.
lees
verder
›
76-jarige Jits Bakker overleden
bron: NRC
De kunstenaar Jits Bakker is afgelopen donderdag op 76-jarige leeftijd overleden. Zijn familie spreekt van „een kort en ernstig ziekbed”.
lees
verder
›
Congo's geschiedenis in 102 panelen
bron: NRC
Tshibumba Kanda Matulu (1947) uit Zaïre, het huidige Congo, was een reclameschilder met ambitie. Maar pas in 1973 kwam die tot uiting.
lees
verder
›
Toen Afrika nog Afrika was
bron: NRC
Afrikaanse kunst en ‘popular art’, ook in Suriname, worden verdrongen door globalisering en digitalisering.
lees
verder
›